KÚŽP v Prešove verejne prezentoval výsledky svojho pôsobenia v roku 2004

27.05.2005 Celý región

Krajský úrad životného prostredia (KÚŽP) v Prešove prijal v roku 2004, prvom roku svojej existencie, šesť všeobecne záväzných nariadení. Okrem iného vyhlásil...
Krajský úrad životného prostredia (KÚŽP) v Prešove prijal v roku 2004, prvom roku svojej existencie, šesť všeobecne záväzných nariadení. Okrem iného vyhlásil prírodnú rezerváciu (PR) Iľovnica a súkromnú PR Vlčia. Vyplýva to z výročnej správy KÚŽP za rok 2004.

KÚŽP ako rozpočtová organizácia splnil 24. mája povinnosť zo zákona a urobil verejný odpočet svojho pôsobenia za rok 2004.
Podľa prednostu KÚŽP Dušana Vočka išlo o mimoriadne náročný rok. Nielen tým, že sa úrad kreoval, ale aj tým, že mu postupne pribúdalo čoraz viac kompetencií spojených s preneseným výkonom štátnej správy. Za rok prijal 788 podaní a v správnom konaní vydal 221 rozhodnutí. V oboch prípadoch najväčší balík povinností sa týkal oblasti ochrany prírody a krajiny. Vedúca príslušného odboru Marta Makarová v tejto súvislosti uviedla, že najčastejšie sa vyjadrovali k územnoplánovacím dokumentáciám miest a obcí kraja a k tvorbe a k zmenám v lesohospodárskych plánoch. Ich novou kompetenciou v polovici roka sa stalo vydávanie rozhodnutí o náhrade za obmedzenie bežného obhospodarovania. V roku 2004 KÚŽP vyhovel dvom nárokom na majetkovú ujmu - urbariátu obce Jasenov vyplatil 839 tisíc Sk a Lesopoľnohospodárskemu majetku v Uliči priznal vyše 16,5 milióna Sk, pričom subjekt požadoval za to, že má obmedzené hospodárenie v oblasti Národného parku Poloniny 54 miliónov Sk. Subjektom v okrese Stropkov vyplatil tiež náhradu škody spôsobenú živočíchmi. Za to, že vlci zožrali ovce dostali ich jednotliví chovatelia za kus od päť do 20 tisíc Sk.
KÚŽP začínal s rozpočtom bezmála 42 miliónov Sk, neskôr mu ho zvýšili o 9,2 milióna Sk. Na začiatku mal 133 pracovných miest, ku koncu roka ich bolo o desať viac.
Organizačne KÚŽP tvorí osem obvodných úradov životného prostredia s piatimi stálymi vysunutými pracoviskami.
(jj)
 

Vyberte región

mark